De 3 store

”Fuck Cancer” arbejder med 2 grundlæggende begreber – de 4 små og de 3 store. De 3 store er:

  • Kniven
  • Kemo
  • Stråling

Livets spektrum
”Fuck Cancer ” inddeler livets spektrum i 3 faser – før, under og efter kræft. Nogle mennesker vil forblive i forebyggelsesfasen gennem hele livet, andre vil af forskellige årsager få en kræftdiagnose og nogle vil komme ud på den anden side efter et forløb med kræft.

De 3 store er uundværlige
Hvis du får kræft - hvis lortet rammer ventilatoren er de 3 store alfa omega. Kniven, kemo og stråling er 3 behandlingsmetoder, som er uundværlige for behandlingen af kræft.

De 3 store bliver de 3 små
De 3 store spiller således den væsentligste rolle under et kræftforløb, men de 3 store bliver til de 3 små i forebyggelsesfasen og efter kræft. Undervejs i Cal´s kemobehandling sagde onkologen: ”Du er fandme svær at slå ihjel”. Onkologen mente med andre ord, at Cal havde et højt udgangsniveau. Når man får kemobehandling har hver person et ”bundniveau” - det vil sige hvor meget kroppen kan holde til i relation til den givne behandling. Afhængigt af udgangspunktet har onkologen forskelligt spænd i forhold til kemobehandlingen. Cal var i sit livs fysiske form og mentalt på toppen, da han fik sin kræftdiagnose og det har måske spillet en væsentlig rolle i kombination med de 3 store i kampen mod kræft.

Omkring 60 % af alle kræftpatienter bliver opereret som en del af behandlingen. Ved operationen skæres kræftknuden og eventuelt lymfeknuder i nærheden væk. I nogle tilfælde fjernes hele det kræftramte organ.

Gå direkte til sektionen kniven, her »
Kemoterapi er medicinsk behandling af kræft, hvor cellegifte sprøjtes ind i kroppen og angriber kræftcellerne på forskellige udviklingsstadier. Det ødelægger cellerne, så de ikke kan dele sig og kræftknuden stopper med at vokse.

Gå direkte til sektionen kemo, her »

Nyeste Artikel


Forebyg kvalme og opkast

Kvalme og opkast er almindelige bivirkninger ved kemoterapi. Hvorvidt du oplever kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapien vil afhænge af typen af kemoterapi samt hvorvidt du modtager anden form for behandling såsom stråling i kombination med kemoterapien.

Nogle kemoterapi cocktails er mere sandsynlige at forårsage kvalme og opkast og hvorvidt kemoterapien skaber kvalme og opkast afhænger også af dosissen du modtager. Nogle former for kemoterapi vil efter al sandsynlighed forårsage færre bivirkninger ved lavere doser. Spørg din læge hvorvidt din behandling vil forårsage kvalme og opkast.

De fleste personer som gennemgår kemoterapi får medicin til at forebygge kvalme og opkast. Din læge beslutter hvilken medicin der bør anvendes i dit tilfælde.

Hvad kan du gøre for at forebygge kvalme og opkast? Du kan gradvist reducere risikoen for kvalme og opkast:

Læs mere »

Arkiv


Ved strålebehandling påvirkes kræftknuden med ioniserende stråling det vil sige energirige stråler, der påvirker cellernes arvemateriale, så de dør eller stopper med at dele sig.

Gå direkte til sektionen stråling, her »


Rygning giver kræft

43 - 60 % af kræft i spiserør, strubehoved og mundhule skyldes rygning.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse). 

Bøger

Sidste nyt i bloggen


Banner
+ (alm. trafik takst)

Designet af: chrismacdonald.dk ::