Kniven

Omkring 60 % af alle kræftpatienter bliver opereret som en del af behandlingen. Ved operationen skæres kræftknuden og eventuelt lymfeknuder i nærheden væk. I nogle tilfælde fjernes hele det kræftramte organ.En af de almindeligste former for behandling af kræft er operation, hvor det kræftsyge væv eller organ skæres væk. Ofte fjernes lymfeknuder i nærheden i kræftknuden også, da de, som du kan læse om under ”hvad er kræft”, kan have opsamlet eventuelle løsrevne kræftceller.

Behandlingen af en kræftsygdom består ofte af en kombination af en eller flere af de tre store – operation, kemoterapi og strålebehandling. Generelt går udviklingen imod stadig mindre kirurgiske indgreb, der ofte følges op af strålebehandling for at fjerne eventuelle rester af sygdommen. Hvis kræften har spredt sig til andre steder i kroppen, er det almindeligt at give strålebehandling, kemoterapi eller begge dele i kombination med operationen.

For nogle kræftformer bruges operation også med lindrende sigte. Det kan for eksempel være operationer, der letter passagen gennem tarmen efter tarmkræft, og rekonstruktioner til genopbygning af funktion eller udseende, eksempelvis en brystprotese.

Selve operationen er forskellig alt efter hvilken kræftform, der er tale om. Du kan læse mere om behandlingen af de enkelte kræftformer på www.cancer.dk

Hvad er kræft?
Kræft skyldes en genetisk forandring i en af kroppens celler, en mutation, der får den til at dele sig for meget. Hvor vores normale celler begår selvmord, hvis de bliver syge, fortsætter kræftceller med at leve og dele sig til flere kræftceller. Det er denne klump af kræftceller, der kaldes en knude. Bliver kræftcellerne ikke behandlet, spreder de sig med tiden til de organer, der ligger i nærheden.

Metastaser
Kræft kan sprede sig til organer andre steder i kroppen, end hvor kræften oprindeligt begyndte. En sådan spredning kaldes en metastase, og den kan opstå, hvis kræftcellerne når blod- eller lymfebanerne. Her kan cellerne bevæge sig rundt i kroppen og slå sig ned et nyt sted i kroppen, helt adskilt fra den første kræftknude. Disse løsrevne kræftceller kan blive opsamlet af de lymfeknuder, der ligger tæt på kræftknuden. Forstørrede lymfeknuder kan derfor være første tegn på spredning af kræft.

Kræftformer
Kroppen består af flere forskellige slags celler og kræft kan opstå i alle disse celletyper. Rigtig mange kræftformer har fået navn efter det organ, den sidder i, f.eks. brystkræft eller lungekræft. Kræft har også latinske betegnelser efter den type celle, den er opstået i:

  • Leukæmi er kræft i blodets hvide celler
  • Lymfomer er kræft i lymfesystemets celler
  • Sarkomer er kræft i muskelceller, knogleceller og bindevævsceller
  • Carcinomer er kræft i kirtler, hud- og slimhindeceller
  • Gliomer er kræft i hjernens nerveceller

Læs mere om kræft og kræftbehandling på www.cancer.dkMere frugt og grønt

1.500-4.000 nye kræfttilfælde om året i Danmark, kunne være undgået ved at spise mere frugt og grønt.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse). 

Bøger

Sidste nyt i bloggen


Banner
+ (alm. trafik takst)

Designet af: chrismacdonald.dk ::