Forebyg kvalme og opkast

Kvalme og opkast er almindelige bivirkninger ved kemoterapi. Hvorvidt du oplever kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapien vil afhænge af typen af kemoterapi samt hvorvidt du modtager anden form for behandling såsom stråling i kombination med kemoterapien.

Nogle kemoterapi cocktails er mere sandsynlige at forårsage kvalme og opkast og hvorvidt kemoterapien skaber kvalme og opkast afhænger også af dosissen du modtager. Nogle former for kemoterapi vil efter al sandsynlighed forårsage færre bivirkninger ved lavere doser. Spørg din læge hvorvidt din behandling vil forårsage kvalme og opkast.

De fleste personer som gennemgår kemoterapi får medicin til at forebygge kvalme og opkast. Din læge beslutter hvilken medicin der bør anvendes i dit tilfælde.

Hvad kan du gøre for at forebygge kvalme og opkast? Du kan gradvist reducere risikoen for kvalme og opkast:

Væske
Prøv at drikke kølige drikkevarer såsom vand, usødet frugt og grønsagsjuice eller te. Det kan være en god idé at drikke oftere og små mængder i løbet af dagen frem for store mængder med færre mellemrum. Hvis du kaster op er det vigtigt at få væske, så du kan erstatte den mistede væske.

Undgå at drikke under måltider.

Tips - når du spiser
Spis flere små måltider i løbet af dagen frem for færre og store måltider. Hvis det er muligt, så lad være med at skippe et måltid. At spise et let måltid et par timer før din behandling kan måske også hjælpe.

Det er bedst at undgå fødevarer der er søde, stegte eller fedtrige.

Spis fødevarer som er stuetemperatur eller kolde. Duften fra opvarmet fødevarer kan give dig kvalme eller værre.


Omgivelser
Undgå stærke lugte. Begræns adgangen til ubehagelige dufte. Frisk luft hjælper.

Slap af efter et måltid, men lad være med at ligge helt stille i et par timer. Prøv at tage noget løst tøj på og hold dig beskæftiget.

Brug afslapningsteknikker. Eksempelvis meditation og dybe vejrtrækninger.

Frisk luft kan måske hjælpe efter et måltid.

Disse værktøjer kan måske hjælpe dig med at forebygge kvalme og opkast, men de kan ikke erstatte medicinen som forebygger kvalme. Tag altid din forebyggende medicin som du har fået af din læge. Husk at lade din læge vide, hvis der opstår bivirkninger.

Forhåbentlig vil du finde nogle af ovenstående tips brugbare.Kost mod kræft

Forskningen viser, at der er en velbegrundet mistanke om kostens betydning for udvikling af kræft.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse)

Bøger

Sidste nyt i bloggen


Banner
+ (alm. trafik takst)

Designet af: chrismacdonald.dk ::